Assistenten, liever van vlees en bloed? Of een elektronische variant

Assistenten, liever van vlees en bloed? Of een elektronische variant

Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van een automatisch reagerende computer, maar is dit voor de klant nou dezelfde ervaring als chatten met een “echte” klantenservicemedewerker?

Steeds vaker heeft een website of zelfs een Facebook pagina de mogelijkheid om direct een vraag te stellen, dan verschijnt er rechts onderin een schermpje waar jij als bezoeker kunt chatten en staat er soms zelfs al een berichtje in met een medewerker die zich voorstelt. Of dit dan een chatbot is of een persoon achter een scherm is dan natuurlijk lastig in te schatten. In dit artikel gaan we wat dieper in op de ontwikkelingen rond de “chatbot” en hoe dit wordt ervaren ten opzichte van een klantservice medewerker van vlees en bloed.

Assistenten van vlees en bloed

Het inhuren van een assistent is niks nieuws, vroeger liepen er ook al schildknechten rond bij de ridders echter is het werkgebied ten opzichte van toen toch wel veel veranderd. Tegenwoordig houdt een assistent zich meer bezig met zaken als het inplannen van een meeting, de telefoon opnemen of notities maken. Simpel gezegd regelt de assistent een aantal taken voor de werkgever zodat deze zich op zijn bedrijf/werk kan focussen zonder zich druk te hoeven maken of te stressen over deze aspecten.

Chatbots

Het inhuren van een persoonlijke assistent is dus niks nieuws, maar hoe zit dat met de chatbots? Deze bestaat ook al redelijk lang, echter begint deze steeds meer zijn opmars te maken. Ondertussen kent iedereen “Siri” wel, de persoonlijke assistent van Apple (2010). Hierbij was het mogelijk om spraakgestuurd bijvoorbeeld een app te openen. Nu is het zelfs mogelijk om een persoonlijke assistent in huis te hebben in de vorm van een soort “robot”. Hiermee bedoel ik Alexa (2015), een product van Amazon wat als een persoonlijke assistent in het huis kan dienen. Alexa kan bijvoorbeeld het licht aan en uit zetten, de televisie inschakelen en zelfs een playlist opzetten als er vrienden of familieleden langs komen.

Huidige situatie

Momenteel wordt er volop gebruik gemaakt van persoonlijke assistenten/assistentes. Zowel in de vorm van robots als in de vorm van echte mensen. In het bedrijfsleven zie je vaak dat iemand gebruik maakt van een secretaris of een secretaresse. Ook wordt er gebruik gemaakt van een assistent op afstand, zoals de site waar jij je nu bevindt (vazz.nl) waar kleine of middelgrote bedrijven gebruik kunnen maken van een assistent op afstand. Hierbij kan de assistent verschillende taken op zich nemen zodat jij lekker je gang kunt gaan en creatief bezig kan zijn. Alexa (van Amazon zoals eerder genoemd) wordt ook steeds populairder, dit kan erg handig zijn binnen het huishouden. Alexa houdt zich nergens mee bezig totdat je haar aanroept (bijvoorbeeld: Alexa, kan jij de radio aanzetten?). Op deze manier kan jij gewoon normale gesprekken voeren en wanneer nodig Alexa een taak geven om iets te doen. Zo kan jij gewoon rustig op de bank blijven zitten en hoef je niet op te staan om het licht uit te zetten.

Een blik op de toekomst

De opkomst van de chatbots en persoonlijke assistent robots is niet te vermijden, echter hoeft dit niet in de weg te zitten van de assistent in vlees en bloed aangezien deze andere taken op zich kunnen nemen om jouw leven een stuk makkelijker te maken. Aangezien de chatbots steeds meer taken op zich kunnen nemen zal de groei hiervan zeker niet afnemen. Bij meer interesse in dit onderwerp is het een aanrader om een keer een evenement hierover te bezoeken, daarvoor zou ik graag https://www.chatbotconference.nl/programma/ aanraden. Deze conference tegen het einde van April, 2018 zal veel informatie (voornamelijk op het gebied van de chatbots) geven in de jaarbeurs, Utrecht.

Conclusie

In een periode waar zowel van chatbots als personen gebruik gemaakt kan worden in de vorm van persoonlijke assistentie is het geen rare gedachte dat deze twee vormen naast elkaar gebruikt kunnen worden. Vooral met de aanwezigheid van derde partijen die een assistent op afstand kunnen leveren hoeft het gebruik van een persoonlijke assistent van vlees en bloed geen dure optie te zijn. Op deze manier zou jij als business tycoon dus de beste aspecten uit beide onderdelen kunnen halen en op deze manier tijd overhouden om creatief bezig te zijn en op een gezonde manier jouw bedrijf uit te breiden!