Boekhouding trends voor 2021

Trends voor boekhouding 2021

Boekhouding trends voor 2021

Welke veranderingen zijn belangrijk voor jou?

De dynamische wereld van het boekhouden is voortdurend aan verandering onderhevig. Van het (digitaal) verwerken van bonnen en facturen tot het voorspellende vermogen van machine learning; hieronder lees je de belangrijkste ontwikkelingen!

1. Digitale ondersteuning/No hands accountancy

Bonnetjes fotograferen en direct via een app laten opnemen in jouw administratie, bedragen lopen automatisch door in de winst- en verliesrekening en bankrekeningen koppelen gemakkelijk aan de boekhouding zodat alle bij- en afschrijvingen automatisch worden verwerkt. In het digitale tijdperk hoef je helemaal niet meer zo veel zelf te doen. Jarenlang gemak van een éénmalige (tijds)investering, dat is het idee.

Niet alleen jouw eigen bonnetjes en facturen kunnen automatisch worden verwerkt, ook de facturen van leveranciers kan je automatisch laten verwerken zodat je daar ook geen omkijken meer naar hebt.

Door de toenemende hoeveelheid tools nemen ook de mogelijkheden tot het eenvoudig(er) zelf uitvoeren van de boekhouding toe. Onze Virtuele Assistenten assisteren bij administratieve taken zoals het verwerken van binnenkomende facturen of het inboeken hiervan. Voor het goed uitvoeren van deze taken maken zij gebruik van een scala aan tools. In ons blog Tools en applicaties waar VAZZ mee werkt vind je onderaan de pagina een overzicht van alle financiële software systemen en handige tools om toe te voegen aan jouw self-service boekhouding.

2. Machine learning

Machine learning, Artificial Intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie: door slimme software toe te passen op jouw administratie krijgt deze een voorspellend vermogen, worden vreemde transacties onder de aandacht gebracht en kan je bij wijze van spreken nu al de balans voor volgende maand opmaken. Op het gebied van de ontwikkelingen van deze software pakketten gebeurd er enorm veel. Neem de tijd voor het kiezen van een veelzijdig pakket dat jouw en je boekhouding in alle gemakken voorziet’.

3. Security

De razendsnelle digitaal innoverende wereld brengt daarmee ook nieuwe uitdagingen met zich mee: het beveiligen van alle on- en offline opgeslagen informatie, persoonsgegevens, en bedrijfsdata. Vandaar dat dit ook één van de meest besproken en belangrijkste thema’s is binnen de accountancy in 2020. Een goed opgezette beveiliging en goed getraind personeel zijn de middelen om jouw bedrijf te wapenen tegen buitenstaanders en om het risico op een mogelijk doemscenario te verkleinen.

4. Meer dienstverlening door banken

Wanneer je een alternatief kiest om jouw boekhouding uit te besteden is er altijd nog de mogelijkheid gebruik te maken van de dienstverlening van de banken zelf. En deze dienstverlening is zich aan het uitbreiden. Zowel gratis als betaalde hulp biedt voor steeds meer (kleinere) ondernemers een goede oplossing. Steeds meer banken bieden gratis tools en overzichten waarmee inzichten worden verworven omtrent inkomsten en uitgaven op jouw lopende (zakelijke) rekening. Voor een groot aantal ZZP’ers biedt dit al voldoende hulp bij het vereenvoudigen van de boekhouding.

5. Instant Payments

Door razendsnelle overboekingen is wachten op je geld steeds meer een activiteit van het verleden. Binnen dezelfde bank werkt dit meestal al zo, deze snelle manier van betalen is met Instant Payments voortaan ook mogelijk tussen verschillende banken. Dit opent de deuren voor een echte real-time boekhouding waarbij je direct kan zien of de klant heeft betaald.

6. Analyseren in plaats van registreren

Ellenlange Excelsheets vol met getalletjes behoren in de nabije toekomst tot het verleden. De steeds slimmere software vervangt dit veelal handmatige werk en biedt daarmee nieuwe mogelijkheden voor het analyseren van financiële gegevens. Het resultaat van jouw boekhouding is niet langer een kloppend kasboek, een gedegen analyse van jouw geldstromen biedt inzicht in waar je verbeteringen zou kunnen doorvoeren.

Daarmee zien we ook de overkoepelende trends voor accountants en boekhouders van de afgelopen jaren: de werkzaamheden verschuiven steeds meer van invoeren en controleren naar het analyseren en adviseren van hun klanten. Deze verandering van toegevoegde waarde zorgt ervoor dat accountants en boekhouders steeds meer op de voorgrond moeten treden, hun kennis moeten delen en een goed verhaal neerzetten. Social media, en andere content marketing, laat dan ook een sterke groei zien binnen deze sector.

7. Het uitbesteden van Assistent Accountancy aan een externe partij

Door de toenemende vraag naar accountants en boekhouders wordt het steeds lastiger geschikte teamleden in Nederland te vinden. Het outsourcen van deze taken aan een externe partij biedt hiervoor een passende oplossing. We merken hierin ook een toename. Onze boekhoud en Virtuele Assistenten leveren steeds meer Assistent Accountancy diensten aan een groeiend aantal Accountant- en boekhoudkantoren. Lees hier meer over hoe VANTHUL onze samenwerking ervaart.