Druk? Hoe train je je bovenkamer

Druk? Hoe train je je bovenkamer

Ken je dit? Je staat op en het eerste wat je doet is je mail checken en je hebt alweer 5 whatsappjes terwijl je nog niet eens koffie hebt gezet. Je hersenen staan gelijk ‘aan’ en al multitaskend ga je naar je werk. Resultaat: je bent al vermoeid voordat je aan je werkdag begint.

Het lijkt wel alsof we het met zijn allen steeds drukker krijgen. Te druk met verplichtingen en te weinig tijd voor ontspanning of leuke dingen doen. Steeds meer mensen krijgen een burn-out. Gisteren las ik een artikel waarin stond dat één op de vier werkende Belgen een burn-out heeft of er tegenaan zitten. Ook in mijn privéomgeving ken ik genoeg mensen die stress hebben, overspannen zijn of een burn-out hebben. Ik schrik ervan, is het echt zo erg gesteld met ons dat we steeds meer stress ervaren? Wat maakt dat we ons steeds drukker voelen en belangrijker nog, wat kunnen we eraan doen?

Train je hersenen en leer oude gewoontes af

Simpelweg door het trainen van je hersenen en zelfcontrole. We leven in een tijd waar we continu worden blootgesteld door prikkels van buitenaf en digitale informatie. Je brein is er niet voor gemaakt om al die verschillende prikkels tegelijkertijd te verwerken, daar word je snel heel erg moe van. Probleem is dat reageren op pingejtes van Whatsapp en e-mails of Facebook verslavend werkt. Onderzoek wijst uit dat het reageren op whatsappjes, Facebook-berichten en e-mails verslavender werkt dan seks of chocolade. Iedere keer als je een ping hoort, krijg je een dopamine-shot, wat een lekker gevoel geeft en waarvan je steeds meer nodig hebt om hetzelfde gevoel te krijgen.

In dit blogartikel geven we tips die je helpen met het trainen van je brein, zodat je beter om kunt gaan met ‘druk zijn’. Want druk en succesvol zijn heeft niets met elkaar te maken. Door aanwezig te zijn in het hier en nu, voel je je energiek en presteer je beter. Bron voor het verzamelen van de tips is een artikel (Mindful op je werk) uit Flow Magazine, van de Deense Mindfulnessdeskundige Rasmus Hougaard, en een artikel uit De Tijd, door neuropsychologe Elke Geraerts.

1 Focus, focus, focus – begin de dag ontspannen
Met 10 minuten meditatie-oefening per dag kun je het verschil maken tussen een stressvolle of ontspannen werkdag. In de ochtend ben je het meest fris, hét ideale moment om ontspannen te beginnen. 10 minuten concentreren op je ademhaling is een goede manier om te leren focussen. Mocht je het lastig vinden om dit vol te houden, gebruik dan de Mindfulness app van VGZ, super handig met leuke oefeningen. Doordat je ontspannen de dag in gaat, kun je je beter focussen en concentreren.

2 Doe 1 taak tegelijkertijd – stop met multi-tasken
Op het werk word je overspoeld door verschillende taken, vergaderingen, e-mails, telefoontjes, afspraken met klanten, whatsapps en deadlines. ’s Ochtends heb je de meeste mentale energie dus is het aan te raden de dag te starten met creatief denkwerk, of werkzaamheden waar hersengymnastiek voor nodig is. Probeer niet uit je concentratie te raken door pings, het blijkt dat het 25 minuten duurt voordat je weer in diepe concentratie kunt zijn.Tip: probeer niet continu je e-mail te checken en te beantwoorden, stel prioriteiten en plan een aantal momenten op de dag waarop je je mail checkt.

3 Laat je gedachten de vrije loop
De tijd nemen om de gedachten de vrije loop te geven is goed voor het creatieve denkvermogen. Door even niks te doen tijdens de werkdag en te dagdromen, structureer je onbewust dingen in je hoofd en verwerk je alle informatie die op je af is gekomen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door na een half uur geconcentreerd werken 5 minuten pauze te nemen.

4 Leuke dingen doen tijdens de pauzes
Ga leuke dingen doen tijdens de pauzes, het is goed voor je geest en je krijgt er energie / inspiratie van. Ga bijvoorbeeld naar de kapper, of ga een flink stuk wandelen. Gun het jezelf en belangrijker nog, voel je er niet schuldig door.

5 Stop met het zeggen dat je het druk hebt
Denk eens na hoe vaak iemand ‘druk’ antwoordt als je vraagt hoe het ermee gaat. Het lijkt wel alsof wanneer je mee wil tellen in de maatschappij, je het druk moet hebben. Want wie geen stress ervaart, heeft geen geslaagd leven. Best raar. Want zo leuk is het niet als je continue ‘druk’ voelt.

6 Aandacht is het mooiste wat je iemand kunt geven
Hou je aandacht erbij tijdens de dingen die je doet. Dwing jezelf om goed te luisteren naar je collega. Twee minuten volledig bij de ander aanwezig zijn, is krachtiger dan 10 minuten bij een persoon die afgeleid is (quote Hougaard).

7 Stel een duidelijk doel
Stel jezelf een positief doel wat je wil bereiken. Bijvoorbeeld: ‘Tot elf uur ’s ochtends zet ik mijn telefoon uit en check ik mijn mails niet en focus ik me volledig op het schrijven van een artikel.’ Stel bijvoorbeeld ook een doel dat je niet alles op de dag af moet hebben wat je op je werklijst hebt staan. Maak realistische prioriteitenlijstjes.

8 Plannen maakt rustiger en mindful
Door het maken van planningen ontstaat er rust in je hoofd en ruimte voor creativiteit. Je hoeft dan niet aan alles en nog wat te denken of te onthouden. Probeer dus zoveel mogelijk te plannen, waardoor je zelf in control bent en minder geleefd wordt door anderen.

9 Laat het probleem even los als je vastzit
Als je extra hard gaan nadenken om een oplossing te vinden voor je probleem, bereik je vaak het tegenovergestelde. Je vindt geen antwoorden en komt in een vicieuze ‘gedachtencirkel’. Het is veel beter om je probleem even los te laten, door bijvoorbeeld je vraag op te schrijven. Als je je vraag hebt opgeschreven laat hem dan los. De tijd doet het werk en je vraag wordt door het onbewuste opgepakt. Er ontstaat ruimte. De oplossing dient zich meestal vanzelf aan.

10 Reistijd naar huis is waardevol
Maak de rit naar huis waardevol, door je te concentreren op de rit naar huis en je niet te ergeren aan de files, of door stress te voelen omdat je dan te laat thuis bent. Dit vergt enige inspanning en concentratie, want niemand wordt blij van files of vertragingen. Probeer volledig aanwezig te zijn waar je bent en met wat je doet, zonder afleidingen van e-mails, Whatsapp of Facebook. Dit is een perfecte manier om de drukke dag af te sluiten en daarna lekker thuis te zijn en te genieten.

Hoe ga jij om met drukke dagen en overvolle agenda’s en wat zijn jouw tips? Laat het ons weten en reageer!