Ondernemer, je kunt toch alles zelf?

Ondernemer, je kunt toch alles zelf?

Je kunt toch alles zelf, en vindt het een uitdaging om ‘s avonds de mail nog te beantwoorden. De WC gebruik je om je voicemail te checken en de auto is je kantoor, inclusief alle paperassen. Zelfs in het weekend draai je je hand er niet voor om tijdens de voetbalwedstrijd van de jongste de nieuwste bestellingen af te handelen. Zeg nou zelf zoonlief is niet de nieuwe Cruijff, toch?

24 uur per dag bereikbaar zijn is toch onderdeel van ondernemen? Daar heb je voor gekozen. Dat vinden je concullega ‘s ook! Tijdens bitterballenborrels, open coffee’s en netwerkevenementen is het niet meer dan normaal dat de 24-uur-durende-werkdag met trots de revue passeert.

Herkenbaar? Wat minder werken en meer vrije tijd is wat veel ondernemers willen maar toch lastig vinden. Uit onderzoek onder ZZP’ers werkt 58% meer dan 8 uur per dag, waarvan een groot deel (43,7%) ook in de weekenden. Een ander voorbeeld is een internationaal onderzoek van Baswere onder ondernemers, wat gaat over hoe zij hun tijd besteden aan administratie. Het blijkt dat ondernemers gemiddeld 16 uur en 53 minuten per maand bezig zijn met administratieve taken, terwijl ze liever wat anders doen.

16 uur en 53 minuten! Dat zijn bijna 2 hele dagen. Die uren kun je toch veel beter besteden? Aan netwerken, nieuwe klanten binnenhalen, je bestaande klanten tevreden houden of andere belangrijke taken die bijdragen aan de omzet.  Het valt echter op dat maar een klein deel van deze ZZP’ers hun administratie uitbesteedt, (maar 17% zoekt hulp). Hoe zou dat komen?

Veel ondernemers kiezen ervoor om zich uit de naad te werken zonder werk uit te besteden. Ze doen alles liever zelf en vinden ook dat ze alles zelf moeten kunnen. Van marketing, tot boekhouding, van inkoop tot klanten te woord te staan. Aan het einde van de dag was het te druk om te doen waar het echt om gaat en blijven er altijd belangrijke taken over.  

Ik zou je plat kunnen gooien met allerlei feiten over de tijdsbesteding van de gemiddelde ondernemer. Waar ze veel tijd aan kwijt zijn, hoe fijn ze dat vinden, hoe ze slimmer kunnen ondernemen en welke tips er zijn om hun leven om te toveren tot een goed geoliede machine. Waar alles perfect werkt en de ondernemer nog maar 4 uur per week hoeft te werken. Vier uur werken per week is leuk bedacht, maar voor velen niet haalbaar en niet realistisch.

Een bedrijf runnen is zwaar en uitdagend. Geweldig en klote. Highs en lows.

Altijd alles alleen moeten doen zonder steun van een ander, kost energie en kan demotiverend werken. Samenwerken zorgt voor energie, inspiratie en flow. Als je je bedrijf wil laten groeien tot sneller meer winst, dan is het uitbesteden van taken een logisch gevolg. Dit hoeft niet meteen erg duur te zijn, er zijn genoeg aantrekkelijke oplossingen in de markt waar je met minimale investering, direct resultaat boekt. Dus trek de stoute schoenen aan en ga delegeren!

Gun jij jezelf wat hulp en ondersteuning?

Maak inzichtelijk welke taken je kunt delegeren en stel jezelf de volgende vragen:  

  1. Welke taken zou jij willen en kunnen uitbesteden?
  2. Welke werkzaamheden kunnen beter door iemand anders gedaan worden?
  3. Wat kan door niemand anders gedaan worden dan jou zelf?
  4. Hoe draag ik mijn taken eenvoudig over en behoud ik de controle?