Schermopname maken voor instructievideo

Schermopname video instructie maken

Schermopname maken voor instructievideo

Schermopname maken voor instructievideo of training

Omdat we steeds meer op afstand en thuis samenwerken, gebeurt het inwerken of het geven van trainingen ook steeds vaker op afstand. In een vorige VAZZ blog hebben we al een aantal tools gedeeld welke handig zijn bij het op afstand samenwerken en die de virtuele assistenten van VAZZ veel gebruiken. In deze blog gaan we in op het maken van een screencast, of te wel het opnemen van een beeldopname of schermopname. Welke programma’s zijn hiervoor geschikt en welke vinden wij het gemakkelijkste om te gebruiken? 

De virtuele assistenten van VAZZ werken op afstand en ondersteunen bedrijven met verschillende taken als administratie, klantenservice, contentbeheer of hr- gerelateerde zaken zoals CV’s bijwerken of contracten invoeren. Bij ieder traject is het belangrijk dat de taken die uitgevoerd worden, helder zijn en de instructies goed worden uitgevoerd. De instructies worden gemaakt door onze klanten of aangevuld door onze online assistenten. Het maken van een werkinstructie op papier met uitgebreide stappen en printscreens van je screen kan behoorlijke wat tijd kosten. Het is vaak veel sneller om een schermopname te maken als werkinstructie. Daarbij is het ook makkelijker aan te leren op afstand als je naar een video-opname kijkt dan op papier, omdat je visueel gelijk ziet hoe bepaalde stappen werken in de verschillende applicaties die je moet gaan gebruiken. 

Wat is screencasten?

Een screencast of beeldschermopname is een digitale opname van achtereenvolgende beelden die op het beeldscherm te zien zijn, door gebruik te maken van speciale screencast software (Bron). Je maakt dus een opname van van beeldscherm zonder camera met speciale software. 

Waarom een beeldopname maken? 

Een filmpje maken van je scherm is ontzettend handig. We zetten graag op een rij wat de voordelen zijn van een beeldopnamen maken:

  1. Door middel van een filmpje kun je snel uitleggen hoe een website of een applicatie werkt voor je collega of klanten. 
  2. Door een beeldopname te maken kun je goed, gestructureerd uitleggen hoe bepaalde taken of applicaties werken. Erg handig als je geen tijd hebt om een werkinstructie uit te schrijven en iemand makkelijker leert via beeld/visueel. 
  3. Een instructievideo maken om aan jouw klanten te laten zien, kan heel goed met screencast software. 
  4. Online trainingen kun je eenvoudig maken d.m.v. screencasting. Mensen kunnen deze bijvoorbeeld als naslagwerk altijd bij de hand nemen. 
  5. Werkplanningen kun je naast gedeelde documenten ook opnemen in een filmpje, zodat snel helder is wie wat moet doen. 
  6. Voor het vastleggen van webinars of webcamopnames kunnen uitgebreidere betaalde programma’s zoals Movavi Video Suite Business zeer goed ondersteunen.

 

Wat heb je nodig bij het maken van een instructievideo? 

Het belangrijkste bij het maken van een instructievideo is dat je van te voren goed uitdenkt wat het doel en de structuur is van de instructievideo. Dus welke stappen wil je laten zien in je filmpje en welke applicaties gebruik je daarbij, zodat dit duidelijk en overzichtelijk is voor de kijker. Je hebt het volgende nodig:

  1. Een screencast opname tool 
  2. Goede microfoon op je computer of een aparte zoals bij podcasts
  3. Presentatie bv. in powerpoint als je de presentatie in je video wil uitleggen
  4. Eventueel bewerkingssoftware voor video’s

 

Welke screencast software kiezen?

Je hebt veel soorten screencast software voor het maken van een video tutorial in de markt. Sommige zijn gratis, anderen betaald, sommige geschikt voor Windows, andere geschikt voor Mac of voor beiden geschikt. Wij zetten er 5 voor je op een rij waarmee wij het liefste werken of welke handig zijn in gebruik. 

Loom (Mac & Windows, gratis in gebruik) 

Loom is erg makkelijk in gebruik en geheel gratis. Erg intuïtief in gebruik waarmee je onbeperkt in HD je scherm, webcam of beide kunt opnemen. Het opnemen is eenvoudig en je kunt deze makkelijk delen als link. Loom heeft handige integraties zodat je makkelijk kunt opnemen en delen van video’s en eenvoudig kunt samenwerken (Google, Slack etc.). We vinden deze tool een echte aanrader!

Screencast-o-matic (Mac & Windows, gratis in gebruik)

Met de gratis versie van Screencast-o-matic kun je maximaal 15 minuten in HD opnemen (met logo van Screencast-o-matic in beeld). Je hebt geen installatie nodig wat handig is om ermee te testen. De betaalde versie kost 15 dollar per jaar. De gratis versie is echter wat gelimiteerd in functies. Je kunt niet inzoomen en de webcam kan ook niet opnemen met de gratis versie. Het geluid opnemen is wat lastig, het is daarom beter om een losse microfoon/headset/webcam te gebruiken.

CamStudio (Windows, gratis in gebruik)

Met dit programma kun je scherm en geluid opnemen in swf en avi formaat. Bewerken kan niet via CamStudio en is een eenvoudige tool met enkele opties om bijvoorbeeld kwaliteit en frame aan te passen.

Ezvid (Windows, gratis in gebruik) 

Een van de favorieten van VAZZ omdat je met Ezvid alles op je scherm kunt opnemen. Je kunt met het programma opgenomen video’s splitsen, tekst en audio toevoegen en de snelheid van de video bepalen. De video’s kun je opslaan of direct naar YouTube uploaden en bijvoorbeeld privé delen met je gebruikers. Ezvid is niet geschikt voor MAC dat is jammer. Voor Windows werkt het op (XP, Vista, 7,7,8.1). 

FlashBack Express (Windows, gratis in gebruik)

Wil je je scherm opnemen terwijl je ook jezelf opneemt op de webcam? Dat kan met FlashBack Express van Blueberry. Je kunt de video ook nabewerken met dit programma en het heeft een gebruiksvriendelijke interface waarmee je kunt kiezen welk deel van het scherm opgenomen wordt en of er geluid bij moet worden opgenomen. In het programma zit ook een speler die de functie heeft als videorecorder.

Quicktime Player (Mac, gratis in gebruik) 

De Quicktime Player heeft een gratis screencasting tool en is op elke Mac aanwezig. Deze opname software is eenvoudig in gebruik, je kunt kiezen of je een deel van je scherm of gehele scherm wilt opnemen. Je kunt met of zonder geluid opnemen en ervoor kiezen in welke kwaliteit (normaal/hoog( je de opname wil instellen. 

Betaalbare screencast software met goede kritieken zijn o.a. Camtasia Studio (eenmalig €199,- Windows & Mac), Screenflow (eenmalig €99,- Mac), Movavi (eenmalig vanaf €25,95).

Meer weten over het inwerken op afstand of het uitbesteden van taken aan een externe partij als VAZZ? Download onze Whitepaper of neem contact met ons op!