Tijd om te ‘detoxen’ van werkstress?

Tijd om te ‘detoxen’ van werkstress?

Tijd om te ‘detoxen’ van werkstress?

Hectische drukke weken razen voorbij. 12 uur per dag werken, snel onderweg eten halen bij de Mac of het benzinestation langs de snelweg. Geen tijd om te sporten, grote hoeveelheden koffie en Red Bull naar binnenwerken om door te gaan. Altijd het gevoel te hebben haast te hebben! Na de zoveelste trein gemist te hebben of de zoveelste file op de A4 komt er een moment dat je je afvraagt: “Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Word ik hier nou blij van”?

Wordt jij ook teveel door je werk in beslag genomen? Draait je leven, je identiteit en waarden onbedoeld vaak rondom werk, zonder dat je het merkt? Tijd om letterlijk te ‘detoxen’ of anders gezegd ‘af te kicken’ van je werk!

Je hebt vast wel eens gehoord van populaire detox diëten zoals Kris Carr’s Crazy Sexy detox dieet. Ze adviseren je meer bewust te worden wat je eet en  te stoppen met het eten van bepaalde voedingsmiddelen zodat je lichaam eens goed gereinigd wordt. Schadelijke giftige stoffen worden afgevoerd en je wordt je bewust van slechte eetgewoontes. Hetzelfde idee geldt voor detoxen van je werk. Je wordt je bewuster van je relatie tot je werk, stopt met gewoontes die ‘giftig’ zijn voor je geest en breekt met slechte werkgewoontes. Waarom iemand teveel tijd besteedt aan werken en ‘af moet kicken’ is voor iedereen verschillend. De één is op zoek naar goedkeuring en wil hier steeds meer van ontvangen, de ander is verslaafd aan het halen van deadlines, het binnenhalen van grote sommen geld, of vindt dat er domweg te veel werk te doen is en is te nieuwsgierig om te stoppen.

 

Waarom beginnen met detoxen van werkstress?

Werk is de belangrijkste bron van identiteit in onze cultuur. We willen weten wat anderen doen voor hun werk en voelen ons gedwongen te vertellen over ons eigen werk, soms doen we ons beter voor dan we zijn. Ons gevoel van eigenwaarde koppelen aan wat we doen. Het is een verliezend spel, omdat werk niet alleen bepaalt wie we zijn, wat belangrijk voor ons is of waar we betekenis aan geven. Als we al onze tijd spenderen aan het obsessief checken van onze e-mail, laten we geen ruimte over voor andere delen van onszelf. We vergeten dat onze identiteit niet alleen bestaat uit het werk dat we doen. Je identiteit is veel meer. Je bent ook  een kind van, een zus of broer, een loyale vriend, ouder, vrijwilliger, natuurliefhebber of een reislustige avonturier.

Er zijn tal van redenen waarom we ons storten op ons werk. Misschien probeer je mensen te behagen of wil je indruk maken op je ouders, je echtgenoot of een potentiële partner. Mogelijk probeer je door heel hard te werken, een gat in je persoonlijke leven te vullen of te ontsnappen aan een slechte relatie. Of je bent bang dat je niet genoeg geld overhoudt als je stopt met werken. Wat de reden ook is, een tijdje ‘afkicken van je werk’ zal zeker wat opleveren.

Wat zijn signalen die aanleiding kunnen zijn om letterlijk afstand te nemen van je werk?

 • Je besteedt de meeste tijd, energie en gedachten aan je werk
 • Je voelt je gestrest of angstig over je werk, ook wanneer je niet werkt
 • Je persoonlijke relaties zijn achteruit gegaan, of in aantal afgenomen
 • Je hebt niet het gevoel dat je tijd hebt voor hobby’s, sport of andere creatieve activiteiten
 • Je gunt jezelf geen tijd om te lachen, spelen of ‘gek te doen’
 • Je bent bang dat als je niet hard werkt, je gezien wordt als een mislukkeling
 • Je bent passief agressief, haatdragend of overdreven concurrerend met collega’s
 • Je maakt lange werkdagen, maar bereikt niet meer

 

Voordelen van ‘ afkicken’ van je werk

Door naast je werk ook nog een leven te hebben en je niet alléén te identificeren met je werk, gaan andere waarden een prominentere rol spelen. De tijd die je normaal in je werk stopte kun je nu besteden aan andere activiteiten.

Werk en privé komen meer in balans waardoor je:

 • Dingen kunt doen die je energie geven, buiten je werk
 • Meer tijd investeert in vrienden en familie
 • Persoonlijke relaties binnen en buiten je werk intensiveren
 • Een nieuwe hobby of sport oppakken
 • Gewoonweg meer lol hebben en lachen
 • Realiseren dat je meer bent dan je werk
 • Je meer zelfvertrouwen krijgt, omdat je ‘meer bent dan je werk’

 

Hoe begin je met ‘detoxen’ van werkstress?

Als je bewust bent dat werk een te grote plaats in je leven speelt, dan kun je hier eenvoudig verandering in aanbrengen. Hier zijn enkele uitgangspunten:

Bedenk hoe je anders zou werken als je zou weten dat je weg zou gaan. Zou je dan minder verantwoordelijk voelen en minder uur gaan werken? Hoe zou het voelen om dan naar je werk te gaan. Zouden de interacties met collega’s anders zijn? De antwoorden geven weer hoe je werk zou zijn als je hier niet te sterk meer mee identificeert.

Wees eerlijk over hoeveel tijd je daadwerkelijk nodig hebt om te werken. Ga je niet effectief om met je tijd? Of blijf je langer werken om indruk te maken op anderen? Door minder te werken, taken uit te besteden, kunnen we onze productiviteit juist verhogen.

“Als je één ding tegelijk doet, krijg je altijd meer gedaan dan wanneer je twee of drie dingen tegelijk doet. Als je je aan deze regel houdt, kun je in een dag meer doen dan een ander in een week.”

– Thomas Mitchell, Essays on Life

 

Verplicht jezelf 2 weken om minder te werken en je te concentreren op andere dingen dan werk. Reserveer in je agenda tijd om af te spreken met mensen die belangrijk voor je zijn en maak tijd voor andere leuke dingen, zoals sporten of mooie wandeling door de natuur.

Reserveer tijd voor activiteiten die je blij maken en betekenis geven. Zoek een hobby, volg een cursus of ontdek een nieuwe sport. Kies 1 activiteit die je consequent wekelijks kunt oppakken, zodat het onderdeel wordt van je routine.

Wees sociaal. Spreek af met vrienden voor een etentje of geef een feestje. Ontmoet nieuwe mensen en breid vriendschappen uit met mensen die je een goed gevoel geven. Bouw aan relaties die versterken wie je bent, niet alleen wat je hebt bereikt.

Bron: Heather Mills, Let the 14-Day Work Detox Begin!