Vrij nemen zonder schuldgevoel: zo doe je dat

Vrij nemen zonder schuldgevoel: zo doe je dat

Vrij nemen zonder schuldgevoel: zo doe je dat

Als ondernemer ben je continu bezig met jouw bedrijf. Het werk gaat ook gewoon door na werktijden, van 09-17 werken is geen sprake. Logisch ook, het is je passie, klanten wil je goed bedienen en je wil je bedrijf gezond en snel laten groeien. Het is lastig om dit los te laten: in de avond en in de weekenden pak je werk nog op (83,5%), op vakantie check je af en toe je mails (61,8%) en vrije tijd schiet er ook bij in. Toch is het belangrijk om zo nu en dan écht te ontspannen, zonder aan werk te denken. Wij geven je een aantal tips voor vrij nemen zonder schuldgevoel.

60 uur per week werken, eerder de regel dan uitzondering

Te hard werken is een grote valkuil voor ondernemers. Al denk je misschien dat je juist het goede doet door in het donker naar huis te rijden en nog even die offerte op te pakken of een last minute klus te doen zoals een klant te mailen. En dat 6 dagen lang. En dan voel je nog dat je niet genoeg gedaan hebt na die 60 uur, want het werk wacht. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de gemiddelde ondernemer tussen de 55 en 60 uur per week werkt. Al heeft de ondernemer dit vaak zelf niet altijd door (door het werken in de avonduren, weekends) en denkt dat hij of zij uitkomt op zo’n 45 uur per week. Dit harde werken heeft niet alleen impact op de tijdsbesteding maar ook op het stressniveau wat de ondernemer ervaart. Het is moeilijk om het werk ‘in je hoofd uit te zetten’ wat impact heeft op slechter slapen, spanningen thuis en een slechte balans tussen werk en privé (30%).

Wat moeten ondernemers dan doen? Gewoon hard door blijven werken? Nee, liever niet. In ieder geval niet zoveel uur. Want door hard te werken en erg lange werkdagen te maken zie je als ondernemer juist de zaken niet meer zo scherp meer. Is de kans op fouten groter en verlies je focus. Probeer na te gaan waarom je zo hard werkt, welke zaken zorgen voor veel werk en hoe zou je dit anders kunnen organiseren? Ben je aan het micro managen, heb je moeite met prioriteiten stellen, voel je je schuldig als je een dag niet 10 of 11 uur werkt, zijn je to-do lijstjes veel te lang en hoe komt dat?

Minder werken en meer niksen eenvoudig toch?

Hoe dus minder te werken zonder dat knagende schuldgevoel? En waarom is dat schuldgevoel er eigenlijk überhaupt, omdat het hip en normaal is om het ‘druk’ te hebben, omdat iedereen het ‘druk’ heeft? Waarom is het zo moeilijk om gewoon te ‘niksen? Vinden we het te saai? Wat komt er dan voor in de plaats? Minder werken wil iedereen wel, alleen weinigen doen het. Het schuldgevoel van niet productief of niet goed genoeg zijn zit diep. Dat je door moet gaan, je best moet blijven doen, op moet klimmen op een carrière ladder zonder einde. Pas rustiger aan doen als je bijna 70 bent.

Gelukkig is er ook een tegenbeweging en zijn steeds meer ondernemers bewust dat goed en efficiënt werken ook in 40 uur of veel minder kan.  Dat een werkweek van 4 dagen of de 4 hour workweek net zo succesvol kan zijn dan een van 60 of 80 uur, voor ondernemers of werkgevers.  We werken immers niet om te leven toch? Het doen van zinvolle, plezierige dingen naast het werk  geeft energie en heerlijk om te doen.

Even terug naar het begin. Want hoe zorg je er nu juist voor dat je minder gaat werken zonder dat schuldgevoel? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

1. Zet meldingen uit buiten werktijden

Als er constant werkgerelateerde e-mails en appjes binnenkomen, is het logisch dat je je schuldig voelt wanneer je niet reageert. Tijdens vakanties kiest slechts een op de vier ondernemers ervoor om de telefoon uit te zetten en zet een out-of-office reply op de mail aan. Vrij nemen zonder schuldgevoel doe je dan ook door deze meldingen tijdelijk uit te zetten. Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Een out of office reply instellen voor vakanties. Jij krijgt geen melding van binnenkomende mails en de afzender is op de hoogte van jouw afwezigheid.
  • Gebruik tijdens afspraken, avonden en weekenden de ‘niet storen’ optie die bijvoorbeeld in Outlook beschikbaar is.
  • Stel in de instellingen van je telefoon een schema in voor meldingen van alle zakelijke apps. Laat deze bijvoorbeeld alleen toe op werkdagen tussen 08:30-18:30, zodat vrij nemen zonder schuldgevoel mogelijk is.
  • Een oude, werkende smartphone gebruiken als zakelijke telefoon die je uitzet na werktijd. Ondertussen kun je je persoonlijke telefoon gebruiken voor je vrije tijd en werkmeldingen komen pas weer binnen wanneer je je andere telefoon aanzet.
  • Spreek met jezelf af dat je een aantal keer per dag je mail checkt. Dat zorgt voor rust en overzicht.

 

2. Plan vrije tijd in alsof het een meeting is 

Hobby’s, sport en andere vrijetijdsbestedingen zeggen drukke ondernemers vaak af om te vervangen met werktaken. Wat als dit geen optie was? Een afspraak verplaatsen of annuleren gaat een stuk moeilijker wanneer het een ‘verplichting’ is. Plan dus je vrije tijd in alsof dit een belangrijke meeting is.

Vrij nemen zonder schuldgevoel, zonder dit te vervangen door werk? Dat doe je zo:

  • Sta een uurtje eerder op. In dit uur kun je vooruit werken zodat je eerder vrij bent. Of je besteedt dit uur juist aan de dingen waar je na werk nooit aan toe komt, zoals sporten, wandelen of ontspanning zoals meditatie of yoga. Dan is dit meteen een goed begin van de dag en heb je dit uur voor jezelf.
  • Plan een standaard moment in met een gedisciplineerde vriend(in). Diegene zal hoe dan ook op de stoep staan voor jullie wekelijkse sport- of hobby afspraak. Iemand voor een dichte deur laten staan is moeilijker dan tegen jezelf te zeggen dat het niet hoeft. Zo wordt vrij nemen zonder schuldgevoel, vrij nemen omdat je dit hebt afgesproken.
  • Schrijf je in voor een vaste training of cursus. Als je betaalt voor een wekelijkse workshop of training, dan is dit een grotere motivator om te gaan, dan wanneer je dit gratis in je eentje doet. Zonde van je geld als je niet gaat!

 

3. Begin met minder te werken

Pak aan waar je het meeste last van hebt, namelijk te hard en te veel werken. Deze gewoonte is erin geslopen en kan ondersteund worden door verschillende gedachten als ‘maak ik houd van hard werken, of ‘ik moet productief zijn’ of ‘als ik het niet doe, wie dan’ etc. Misschien is hard werken gewoon onderdeel van je comfortzone en wil je je nuttig voelen en weet je niet hoe je ‘minder hard’ moet werken.

Als je besluit om minder hard te werken is het belangrijk te weten wat je minder kan doen met toch dezelfde of betere resultaten. Wat is nu de belangrijkste prioriteit en wat helpt jouw bedrijf in verdere groei of verbetering? Focus aanleggen dus. Dit goed in beeld brengen doe je om daar tijd voor te nemen. Eens een goede wandeling te maken met een vriend of collega’s en gedachten te bespreken, of een mindmap maken van je doelen e prioriteiten. Het begint bij tijd nemen en het jezelf gunnen.

 

4. Je hoeft niet alles zelf te doen, besteedt taken uit aan een Virtuele Assistent

Vrij nemen zonder schuldgevoel is voor veel ondernemers zo lastig omdat je het idee hebt dat je je tijd waardevoller of productiever kunt besteden. Het liefst zou je jezelf klonen zodat de één kan ontspannen terwijl de ander verder werkt. 

Een realistische versie hiervan is het inhuren van een virtual assistent (VA): deze alleskunner neemt taken als backoffice, mails beantwoorden, agendabeheer, webcontent en andere tijdrovende werkzaamheden zoals administratie, facturatie en offertes opstellen op zich. Zo draait jouw onderneming gewoon door als jij vrij bent. En je hebt daardoor tijd over voor zaken waar je liever wel aandacht aan besteedt zoals: een cursus of opleiding volgen, stimuleren van innovatie of automatisering of het uitzetten van een lange termijnstrategie voor je bedrijf. 

Een VA inhuren zodat jij kunt vrij nemen zonder schuldgevoel? Het team van VAZZ staat voor je klaar. Neem contact met ons op voor meer informatie!